Wszystkie makarony produkowane w Pawimex bazują na recepturach naszych babć, są domowe, smaczne i wspomnieniami przywołują beztroskie dzieciństwo.
Makarony z grupy 3-jajecznych Kluseczka Krakowska – pomarańczowe opakowanie. Posiadamy trzy główne formy tego makaronu – wszystkie walcowane. Wałkowanie czyli pas ciasta wyciśnięty przez maszynę odcinamy i przekładamy do walcarki aby rozwałkowała ciasto na żądaną grubość. Następnie ciasto przechodzi przez grzebienie tnące przez które wychodzą pocięte wstążki makaronu na odpowiednią długość i szerokość .
Kluseczka Krakowska 3-jajeczna występuje w trzech głównych formach: wstążki 1,5mm, 2,5mm, 5mm oraz dodatkowych kształtach: gwiazdka, muszelka, łazanka, zacierka, kolanko, kolanko duże (robak).
Tu możesz kupić makaron: Wstążka 5mm. Pozostałe formy znajdziesz w naszym sklepie.
Przepis gotowania
Zagotować 2,5 litra wody na 250 g kluseczek i lekko posolić. Wsypywać powoli, aby nie przerywać wrzenia wody. Gotować ok. 5 – 15 minut na dużym ogniu. Kilkakrotnie zamieszać po wrzuceniu do wody już w trakcie gotowania. Lekko twardy zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę w wodzie. Następnie hartować przez dolanie wody do garnka. Odcedzić i gotowe.
Skład makaronu
mąka pszenna, świeże jaja, 13% woda , aromat kurkumy.
W zakładzie jest stosowany aromat kurkumy.
Przechowywać w miejscu ciemnym, suchym, chłodnym i przewiewnym.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna / Energy / Energiewert | 1590 kJ / 378 kcal |
Tłuszcz / Fat / Fett | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone / of which saturated fatty acids / gesättigter Fettsäuren | 0,9 g |
Węglowodany / Carbohydrates / Kohlenhydrate | 75 g |
w tym cukry / including sugars / darin Zucker | 2,4 g |
Białko / Proteins / Protein | 12,6 g |