Wszystkie makarony produkowane w Pawimex bazują na recepturach naszych babć, są domowe, smaczne i wspomnieniami przywołują beztroskie dzieciństwo.
Makarony z grupy 4-jajecznych Kluseczka Prawie Domowa – niebieskie opakowanie. Receptura najbardziej zbliżona do makaronu jaki robiły nasze babcie. To jedynie najwyżej jakości Polska mąka, jaja z własnego chowu i woda tak aby zagnieść ciasto.
Kluseczka prawie domowa występuje w czterech formach: nitka cienka, nitka rosołowa oraz wstążki o szer. 2,5 mm i 5,0 mm
Przepis gotowania
Zagotować 2,5 litra wody na 250 g kluseczek i lekko posolić. Wsypywać powoli, aby nie przerywać wrzenia wody. Gotować ok. 5 – 15 minut na dużym ogniu. Kilkakrotnie zamieszać po wrzuceniu do wody już w trakcie gotowania. Lekko twardy zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę w wodzie. Następnie hartować przez dolanie wody do garnka. Odcedzić i gotowe.
Skład makaronu
mąka pszenna, świeże jaja, 16,5% woda.
W zakładzie jest stosowany aromat kurkumy.
Przechowywać w miejscu ciemnym, suchym, chłodnym i przewiewnym.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna / Energy / Energiewert | 1631 kJ / 388 kcal |
Tłuszcz / Fat / Fett | 2,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone / of which saturated fatty acids / gesättigter Fettsäuren | 0,9 g |
Węglowodany / Carbohydrates / Kohlenhydrate | 76 g |
w tym cukry / including sugars / darin Zucker | 2,6 g |
Białko / Proteins / Protein | 13,0 g |
Sól / Salt / Salz | Zawrtość soli w produkcie wynika z obecności naturalnie występującego sodu. |